Alarmering van de bevolking

Alarmering van de bevolking
Crisisbeheer
Bij sommige noodsituaties kan een snelle waarschuwing van de bevolking van levensbelang zijn. Daartoe beheert Binnenlandse Zaken een sirenenetwerk van ongeveer 570 sirenes.
Sirene

De sirenes zijn opgesteld rond industriële ondernemingen met een verhoogd risico (seveso-ondernemingen met hoge drempel) en rond de nucleaire zones in Doel, Mol-Dessel, Tihange, Fleurus, Borssele (Nederland) en Chooz (Frankrijk).

Alternatieve alarmeringskanalen (zoals verwittiging per SMS) bevinden zich in een testfase in het kader van het project BE-Alert. De doelstelling is om zoveel mogelijk burgers te kunnen alarmeren via een waaier van kanalen binnen een korte termijn.

Wat doen als de sirenes loeien?

Als u een sirene hoort bij een noodsituatie, is de juiste reflex:

1. Blijf binnen of ga naar binnen

2. Sluit ramen en deuren

3. Volg de aanbevelingen van de overheid via de media

De toon van de sirenes is niet altijd hetzelfde. Er kunnen ook gesproken berichten door de luidsprekers klinken. Ze herhalen de maatregelen die u kunt nemen.

 

Sirenetest

Alle sirenes worden tweemaal per dag getest. Daarvoor produceren ze een geluid dat niet waarneembaar is voor het menselijk gehoor. Zo kunnen de verschillende elementen van de sirene getest worden. Het goed opvolgen van de herstellingen resulteert in een werkingsgraad hoger dan 98 %.

Elke eerste donderdag van elk trimester, tussen 11u45 en 13u15, is er een luide test gedurende één minuut. Hierbij dient u niets te ondernemen.

Bij reëel gevaar worden de huiltonen langer uitgestuurd en kan dit meermaals worden herhaald.

Als in uw omgeving een sirene is opgesteld die u niet hoort, kunt u een e-mail sturen naar alerte@ibz.fgov.be.

Hoe zien die sirenes eruit ?

Een elektronische sirene werkt volledig autonoom dankzij zonnepanelen en radiosignalen voor de aansturing. Een sirene weegt 320kg en heeft een variabele hoogte van 1,20m tot 6m. Ze zijn meestal opgesteld op het dak van een openbaar gebouw. Er zijn ook toestellen die bevestigd worden aan een gevel of op een betonnen paal.