Andere offizielle Informationen und Dienste: www.belgium.be

Nazorg

Kapot huis met afval
Onder "nazorg " wordt de daadwerkelijke terugkeer naar een normaal leven verstaan. Dit gebeurt enerzijds voornamelijk door de morele, fysieke, financiële en juridische wederopbouw van de individuele burgers, maar ook door de wederopbouw van de samenleving, de betrokken maatschappelijke groepen en het milieu.  

De nazorg vormt slechts een beperkt onderdeel van de nood- en interventieplannen aangezien deze voornamelijk gericht zijn op de reactie op de onmiddellijke oorzaken en gevolgen van de gebeurtenis. De NIP Nood- en interventieplannen moeten echter minstens de procedures voor terugkeer naar de normale situatie en/of het nazorgbeleid in de zin van artikel 40 van het koninklijk besluit van 22 mei 2019 bevatten.  

Zodra de situatie onder controle is en elk risico van verslechtering of een nieuwe ramp redelijkerwijs kan worden uitgesloten, moet de beheersing van de noodsituatie plaats maken voor de organisatie van de overgang naar een terugkeer naar de normale situatie of mogelijke herstelperiode. De organisatie van deze overgang moet geleidelijk leiden tot een uitweg uit de noodsituatie en een terugkeer naar de situatie van vóór de noodsituatie of, in geval van blijvende gevolgen, tot een aangepaste situatie die het mogelijk maakt de beheersingsstructuren vrij te maken in geval van een nieuwe noodsituatie. 

Hoewel niet alle nazorgmaatregelen noodzakelijkerwijs onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester of de gouverneur vallen, moeten zij, binnen de grenzen van hun bevoegdheid, bijdragen tot de samenhang van de algemene nazorgstrategie op hun grondgebied, met als doel onder andere: 

  • De bescherming van de bevolking tegen de resterende gevaren; 
  • Ondersteuning van de betrokkenen;  
  • De geleidelijke rehabilitatie van de getroffen gebieden (met inbegrip van beveiliging en schoonmaak);  
  • Het herstel van de economische activiteiten en de sociale structuur (met inbegrip van de hervestiging van evacuésgeëvacueerde burgers, de organisatie van plechtigheden)  
  • Opvolging van onderzoeken en gerechtelijke procedures;  
  • Informatie na de crisis (met inbegrip van informatie over schadeclaims). 

Hieromtrent nemen de autoriteiten de beslissingen die onder hun bevoegdheid vallen, in overleg met de andere autoriteiten en diensten. Bovendien zorgen zij voor de overdracht en de opvolging van acties die niet onder hun bevoegdheid vallen en zetten zij de vereiste samenwerkingsverbanden op. De gefedereerde entiteiten en de diensten die onder hun gezag staan, kunnen een leidende rol spelen vanwege hun verschillende bevoegdheden, met name op economisch, gezondheids-, sociaal en huisvestingsgebied, op het gebied van afvalbeheer, ruimtelijke ordening, milieu, enzovoort.