Andere offizielle Informationen und Dienste: www.belgium.be

Opstelling van SMS: let op met speciale tekens

Vrouw met smartphone in de hand. Ze leest een e-mail van BE-Alert.

Scenario: je beslist om bepaalde buurtbewoners ervan op de hoogte te stellen dat een straat ontoegankelijk zal zijn wegens werkzaamheden aan de weg. Je bereidt dus een BE-Alert campagne voor, waarbij je het SMS-kanaal kiest op basis van de contacten. Hoe garanderen dat er geen probleem is met de opstelling van de alarmboodschap?

De SMS-technologie wordt geregeld door coderingsregels: een "standaard" SMS wordt gecodeerd in 7 bits en is beperkt tot 160 tekens als je het Latijns alfabet gebruikt, de Romeinse cijfers, enkele zeldzame Griekse letters, evenals bepaalde symbolen en speciale tekens. Je vindt deze lijst hieronder terug (verder in het artikel vindt je een tip om te voorkomen dat je ze moet onthouden).

Latijns alfabet

Bepaalde speciale tekens staan echter niet in deze tabel (bijvoorbeeld: "ô", "ê", "ç"). Het gebruik ervan gaat er dus automatisch voor zorgen dat we van een 7 bits codering naar een 16 bits codering gaan. Een SMS zal dan beperkt zijn tot 70 tekens (1 SMS kunnen er dus 3 worden!). Het is dus noodzakelijk om goed op te letten bij de opstelling van de boodschap.

TIP: Om te controleren dat je boodschap enkel standaardtekens van 7 bits bevat, kun je naar dit adres gaan: https://messente.com/documentation/tools/sms-length-calculator 

Links kun je de alarmboodschap typen. Rechts kun je controleren dat "Encoding" op "7bit" staat, zien uit hoeveel tekens je boodschap bestaat ("chars used"), evenals het aantal SMS-berichten dat zal worden gestuurd ("SMS parts"). Onderaan laat een kleurencode je zien welk teken eventueel een probleem kan vormen.