Andere offizielle Informationen und Dienste: www.belgium.be

Werkproces crisiscommunicatie

Het Werkproces Crisiscommunicatie : analist - strateeg - redactie - effect
Het Werkproces Crisiscommunicatie is een duidelijke en pragmatische methodologie voor discipline 5.

Dit model biedt een antwoord op de voornaamste uitdagingen voor crisiscommunicatie: 

  • Een mandaat moet je claimen en verdienen: Discipline 5 is een volwaardige discipline, die levens kan redden. Als verantwoordelijke D5 ben jij de expert in ‘informatie aan de bevolking’. Je moet dus tijdens het coördinatiecomité jouw mandaat claimen én verdienen, door ervoor te zorgen dat je vertrouwd bent met het crisisbeheer & overtuigend jouw crisiscommunicatiestrategie kan presenteren.
  • Het buikgevoel voorbij: Een goede communicatiestrategie is gebaseerd op data, en niet op buikgevoel. Vanuit een analyse verzamel je data, die je gebruikt als basis voor je strategie. 
  • Mensen ontvangen niet: Een boodschap communiceren betekent niet dat mensen diezelfde boodschap ook ontvangen en hun gedrag erop aanpassen. Bovendien communiceert ‘iedereen’ in tijden van crisis. Als discipline 5 is het dus belangrijk om jezelf te positioneren als betrouwbare informatiebron door je plaats te claimen in die informatiestroom. Je wint bovendien vertrouwen door je boodschap te doen aansluiten bij wat er leeft in de bevolking. 
  • Crisiscommunicatie is meer dan communicatie+ : Crisiscommunicatie is een vak apart. Je moet er een goede kennis van noodplanning en crisisbeheer voor hebben, je moet snel en adequaat informatie kunnen verwerken, je moet je als team kunnen organiseren en je moet uiteraard blijven communiceren. 

De brochure licht het Werkproces Crisiscommunicatie verder toe